2007/10/11

S nem szól ránk a házmester

Aláírtuk a szerződést az albérletre. November 1-jén költözhetünk, addig picit kipofozzák a lakást.

A havi bérleti díj közel 2500 frank, ez már tartalmazza a rezsi egy részét is. Kauciónak három havi összeget kell letennünk, plusz a bérleti díjat is minden hónapra előre ki kell fizetni. Ez kezdésnek forintra átszámítva kábé másfél milla, valahogyan három részre osztva. Kicsit húzós, de megoldjuk.

Az agytornára számos javaslat érkezett, cégen belül is. Még nem döntöttünk, hogyan fogunk osztozkodni. Nekem apu javaslata tetszik a legjobban. (Licit az első választás jogáért; aki megnyeri, azé az első szoba a licitált összegért; aztán ugyanez a második választás jogáért.) Felmerült olyan apró változtatási ötlet is, hogy mindenki titokban felírja, hogy mennyit áldozna érte, és a legnagyobbat ígérő kapja meg. Vagyis a licitálás által nyújtott iterációk kimaradnak.

Érdekes különbség, hogy a módosított verzióban a nyertes annyit fizet, amennyit számára megér a szoba, míg az eredetiben annyit (helyesebben epszilonnal többet), amennyit a második helyezettnek érne meg (feltéve, hogy senki sem „blöfföl”).

Van egy tök másik javaslat is egyikünk részéről. Ez úgy szól, hogy mindenki felírja, hogy melyik szobáért mennyit lenne hajlandó fizetni, úgy, hogy az összeg kiadja a teljes bérleti díjat. Ezután kiválasztjuk azt a szobakombinációt, ahol a bevállalt részletek összege a legnagyobb, majd (ha ez az összeg nagyobb a bérleti díjnál) lenormáljuk azt. Nekem az nem tetszik ebben az algoritmusban, hogy szerintem előfordulhat, hogy a legnagyobb szobáért X 1000 frankot fizetne, Y 950-et, és a végén X kapja meg, de a lenormálás miatt potom 920 frankért. Ez Y-nak rossz érzés, hiszen ő többet is fizetett volna. Vagyis szerintem a végeredmény nem feltétlenül „stabil”. Még megpróbálom meggyőzni őt arról, hogy nem jó az algoritmusa. Persze ő is megpróbál meggyőzni engem arról, hogy az enyém nem jó. Majd meglátjuk, ki nyer.

6 megjegyzés:

mimke írta...

számomra még mindig kérdés az, hogy ebben az esetben, azt hogyan oldjátok meg, hogy aki kevesebbet van otthon, az kevesebb közműt használ, és valójában kevesebb bérleti díjat is kéne fizetnie, nemde? Meg ugyebár az sem mindegy ki mennyit zuhanyzik/fürdik, főz stb. Tehát elvileg annak kéne a legnagyobb szobába költöznie, aki a legtöbbet fog otthon tartózkodni..

egmont írta...

A közműveken osztozkodáson, és az egyéb közös költségeken még nem gondolkoztunk. A rezsiben állítólag a szemétszállítás lesz a legdrágább, erről is írok majd, ha már átlátom, hogy hogyan működik a rendszer. A rezsit és a többi költséget (pl. közösen használt cuccok) szerintem egyszerűen harmadolni fogjuk, bár azt hiszem hogy a bérleti díjhoz képest ezek eléggé elenyésző összeget fognak kitenni. Hasonlóan jó kérdés, hogy az egyes emberek által hozott privát cuccok használatát és leamortizálását (pl. mikró :-))))) hogyan számoljuk el.

pozsy írta...

"Van egy tok masik javaslat is egyikunk reszerol" - nem pont ezt javasoltam? :)
(jo, tudom, en nem mondtam hogy az osszeg annyi legyen amennyi a teljes dij)

De egyebkent az arveres is erdekes lesz, mert aki a legkisebb szobaba fog menni, az valoszinuleg olcson fogja meguszni.

egmont írta...

Ja, de... elfelejtettem hogy te is kábé ezt mondtad. ÍJ.

Nekem jó a legkisebb szoba is, de ha azt kapom, akkor olcsón akarom megúszni, szóval jó az az algoritmus. :-)

Janusz írta...

csak kivancsisagbol, szamokban mit jelent az a kis szoba?
es mekkora a tobbi?

egmont írta...

Emlékeim szerint 10, 12.5 és 17 m²-esek a hálók (ezek az előző lakó által számolt értékek, és az is lehet hogy rosszul emlékszem), de a 10-esnek még az alakja is hülye, ezért bőven kisebbnek tűnik, mint a másik kettő.

A nappali 18-19 m² körül van, innen nyílik az erkély, ahova 2 ember ki tud ülni, vagy 1 kifeküdni. A hasznos helyiségek közé tartozik a konyha étkezőstül, valamint a fürdő wc-stül.

Van továbbá egy meglehetősen nagy, téglalap alaprajzú előtér, ahova lehet rakni cipősszekrényt, ruhafogast stb., de innen nyílik minden (összesen 6 ajtó ugyebár), így elég kevés ajtómentes faldarabja van, vagyis inkább csak átjáró, nagyjából holttér.