2009/03/08

Rigi

A mai első tanulság: a Rigi hegy csodaszép, párszor vissza kell még menni majd kirándulni, vagy síelni, szánkózni, ilyesmi. Csak el ne felejtsek alaposan körülnézni ott, ahol a sípálya keresztezi a fogaskerekűt! :)

A mai második tanulság: sokkal jobban figyelnem kell, hogy a képek ne legyenek túlexponáltak. Gyorsan meg is kerestem és bekapcsoltam azt az opciót, hogy csak egy mozdulat legyen kérni a túl fehér részek villogtatását a kép visszanézésekor, meg a fényesség hisztogramra is jobban fogok figyelni ezentúl, és bátrabban fogom használni a polárszűrőt. Merthogy a mai képek, hát... könnyen lehettek volna még jobbak.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

A polárszűrő egyébként is igen érdekes dolgokra mutat rá, amit csak úgy nem biztos, hogy tud az ember: például a kék ég erősen polarizált, ezért egy jó irányba forgatott polárszűrővel lehet mélykék eget csinálni a havas táj felett.
Vagy például a víztükör és egyéb csillogó felületek (kivéve a fémeket) szintén erősen polarizáltak (bár ezt biztosan tudtad), így ezeket a csillogásokat és tükröződéseket is ki lehet vele szedni.

Egyébként polárszűrő híján én is túlexponáltam egy kicsit a havat a tavaszi fotóimon.