2009/03/18

Ehavi

A múltkor említettem, hogy újévkor eldöntöttem: több dolgot másképp, okosabban, tudatosabban fogok csinálni. A február eleji fogadalmat, a reggelit a cégben azóta is rendesen tartom.

Március elején felötlött bennem, hogy eltelt már egy teljes hónap, ideje lenne megint valami újba belevágni. Ekkortájt fogalmazódott meg bennem az, hogy tulajdonképpen miért is ne lehetne kitűzni minden hónapra egy célt.

Két apró csalást engedjetek meg nekem, csak hogy szegény január ne maradjon ki. Egyrészt most megfogalmazódott módszert datáljuk vissza az év elejére, másrészt fogadjuk is el elegendően komolynak ezt a meta-fogadalmat. Szóval játsszuk azt, hogy januárban megfogadtam, hogy minden hónapban változtatok valamit az életemen, és konkrétan januárban azt változtattam, hogy megfogadtam, hogy minden hónapban változtatok valamit.

A februárit már tudjátok, és nyilván furdalja az oldalatokat a kíváncsiság, hogy márciusra mi jut. Van egy képzeletbeli listám azokról a dolgokról, amikkel nem vagyok elégedett, nem nagyon tetszenek, valamit tenni kéne, valami frusztrál, valami hiányzik, valami újra vágyom, vagy bármi ilyesmi, tehát ami esélyes arra, hogy változtassak. Erről a listáról fogok válogatni.

Az ehavi nyertes a lakásnézés. A közös albérlet egyszerűen nem nekem való. Rájöttem, hogy szükségem van nagyobb privát szférára, mint amit itt megkaphatok. Illetve, igazából ezt mindig is tudtam, most inkább arról van szó, hogy tudatosult bennem, hogy ez valójában milyen sokat számít. Elkezdtem lakást keresni. Erről majd részletesebben beszámolok később. Elöljáróban annyit, hogy ez Zürichben nem könnyű feladat: egy lakásra általában több tucat jelentkező akad, és nagyon kevés az olyan kégli, amit még ha ideiglenesen is, de az otthonomnak tudnék érezni. Annyira meg azért egyáltalán nem rossz ez a közös albérlet, hogy különköltözzek egy olyan lakásba, amelyik nem tetszik, ahova nem lenne jó érzés hazamenni. Természetesen amint lesz fejlemény, beszámolok róla.

Márciusban tehát a különköltözés elhatározása került le a titkos listáról. Hogy mik maradtak még rajta, azt most nem lövöm le, majd csak egyesével a mindig aktuálisat. Ha viszont Neked, kedves blogolvasó, van esetleg ötleted hogy mivel tudnám még bővíteni a lajstromot, kíváncsian várom!

14 megjegyzés:

mimke írta...

Ja, hát azt nem hiszem örülnél neki, ha mi mondanánk meg min kéne változtatnod ;)
De mindenesetre lelkesen szurkolunk :)

bejcike írta...

csak nehogy 1-jén írd le az áprilisit, mert nem fogjuk komolyan venni ;-)

tippek (in random order):

1. sport (tudom, neked főleg bicikli, ami jóidőfüggő, de létezik szobabicikli, vagy konditerem biciklivel és szaunával)
2. apró kényeztetés (bármi, ami nem drága, és épp megtetszik, akár a táblába öntött csoki, akár egy dvd, akár egy póló pl. 40 CHF-ért, ami (főleg Ft-ba átszámolva) nem kevés, de azért csak belefér...)
3. társasági élet (nem tudom, mostanában hogy vagy vele, meg mennyire vannak kint magyarok, és azon belül értelmesek :-) )
4. értékteremtő hobby (érték nem pénz, hanem valami maradandó: pl. gyufából parlament, rajzolás / festés stb)
5. ha lesz lakás, annak otthonosabbá tétele (sok kis bizbasz amit persze nehéz lesz takarítani; növények stb.)
6. háziállát (?) (eléggé opcionális, ha nagyon nem, akkor nem)
7. ha már úgyis ott vagy és félig-meddig rá vagy kényszerülve, szervezett keretek közötti német nyelvtanulás

elsőre talán ennyi :-)
azéééé majd reagálj, hogy melyik hangzik jól és melyik kevésbé

Janusz írta...

6. háziállát (?) (eléggé opcionális, ha nagyon nem, akkor nem)

pl egy kis teknoc (vagy 2 mert szeretnek tobben lenni) :)
relative igenytelen jofej allat

mimke írta...

Nekem van egy alig használt teknősöm, aki jobb sorsra lenne érdemes...Szereti, ha zenélnek neki, és egészen bolond:)

egmont írta...

A sport és a német határozottan rajta van a listán.

A lakás otthonosabbá tétele természetesen meg fog történni, de ezt nem számolnám külön, ráadásul ez nem is arról szól, hogy az életemen változtassak.

Társasági élet alakul, kényeztetés néha becsúszik, de ezek sem azok, amiket ennyire tervezni lehetne hogy na akkor mostantól gyökeresen más lesz.

Rajzolás-festéshez-gyufaszobrászathoz tudod hogy mennyit értek, totál fölösleges próbálkozni vele :-) Nem annyira fizikai tárgyat alkotó hobbiban, mint inkább tanulás hobbiban gondolkozom: például gitározásnak újból, komolyan nekiesni, vagy dobolni kezdeni (két legyet egy csapásra: hobbi és sport :-)), meg persze ott lesz a fényképezés is.

A háziállat meg... ööö... hát nem is tudom, azt hiszem, ez túlzottan nagy falat lenne. (Látjátok, mégis a 30-as bulin kellett volna :-D)

Lakásra jelentkezéskor egyébként gyakran be kell x-elni, hogy van-e háziállat, és milyen (nem tudom, hogy teknős számít-e, vagy csak kutya-macska), sőt vannak olyan lakások is, amelyeket kifejezetten úgy hirdetnek meg, hogy nem szabad háziállatot tartani.

Hülye svájciak egyébként (hú, ezt már jópár hónapja meg akartam blogolni) nemrégiben hoztak egy törvényt, hogy ha napi 8 órát vagy többet nem vagy otthon, akkor macskából vagy annál nagyobb testű állatból nem tarthasz 1 darabot. Vagy ne legyen, vagy legyen legalább kettő. Hogy ne unatkozzanak.

Azon gondolkoztam, hogy pl. ha a kettőből az egyik kinyúlik, akkor mennyi időd van beszerezni egy másikat. Vagy esetleg kell hogy legyen a szekrényben egy tartalék macska akit ilyen esetben azonnal elő lehet szedni?

agnes koltay írta...

Ne haragudj, de az h "marc elejen elkezdesz lakast nezni" meg nem komoly. Az, hogy "marc vegere el kell koltoznom" sokat javithat az intenzitason. Vagy ha ez zurichben kiszamithatatlan, akkor "minden szombaton 3 lakast megnezek, amig meg nem talalom".

Amugy zurichben kulfoldi vehet lakast?

A reggelihez gratula, bamulatos.

egmont írta...

Ági: reggel, olvasván megjegyzésedet, megfogalmaztam egy hosszú-hosszú választ fejben, ami nagyjából arról szólt, hogy igazad is van, meg nem is. Mindenesetre a heti három lakás megtekintése nagyjából reális volt mostanáig. Szerencsére a hosszas válasz helyett egy rövidke, ma délelőtti hírrel jelentkezem: úgy fest, hogy az egyik kinézett lakást megkapom! Részletek picit később, ha már teljesen biztos lesz.

Külföldi is vehet lakást, de olyan irreálisak az árak, hogy a szükséges kezdőrészletet szerintem még nehezebb összehozni, mint otthon; én még jódarabig nem tudnék belevágni. Arról nem is beszélve, hogy mint nyugaton általában, itt is sokkal nagyobb divat az albérlet, kevésbé jellemző a saját lakás. Az emberek szívesebben elköltöznek hogy közelebb legyenek például az új munkahelyhez, nem annyira ragaszkodó típusúak mint otthon. Meg persze az egésznek csak akkor látnám értelmét, ha elhatároznám, hogy ittragadok évtizedekre, amitől nagyon messze állok.

bejcike írta...

sport, német: okés, örülök, hogy Te is gondoltál ezekre.

még ha több időd lenne, és ha rá lennél szorulva (ami most nem igazán áll fenn), akkor a főzés tanulást is ajánlanám. meg magamnak is :-)

gitár / dob: jó ötlet!
(én néha kitalálom, hogy jó lenne tudni énekelni, de ennél tovább még sosem jutottam vele)

lakás otthonossá tétele: oké, hogy nem klasszikus életmód váltás, de biztos jó hatással van a közérzetre.

rajzolás: anno az a piros-zöld-kék toll-vonalak rajz az íróasztalodnál kifejezetten jó volt! (most is megvan, csak az idő elbánt vele)

háziállat: elfogadom, hogy nem. :-)

plusz ötlet: utazások. tudom, nem olcsó, nem annyira rendszeres, de biztos jó, és biztos vannak olyan helyek, amik érdekelnek (pl Barcelona, nemdebár?)

koblac55 írta...

Azt írtad, hogy:
"vagy dobolni kezdeni (két legyet egy csapásra:"
Nomármost, ennek két előfeltételel van:
(1) Egyszerre két légy szálljon le a dobra,
és:
(2a) vagy olyan közelre, hogy egyetlen dobverővel egyszerre lehessen lecsapni rájuk,
(2b) vagy sikerüljön a két dobverővel egyszerre ütni!

zsbana írta...

Ha sok lakásban nem nézik jó szemmel, hogy kutyát tartassz, szerintem a dobolást még kevésbé fogják szeretni.

egmont írta...

A főzés is rajta van a listán. Az utazás is tervbe van véve, bár az nem ez a lista.

A (2b)-ről remélem hogy legkésőbb az első doblecke közepén kipipált készség, amire építkezünk, és nem pedig amit tanulunk.

A dobszerkónak van egy olyan előnye a kutyával szemben, hogy nem rágja szét a bútorokat, ha bezárod egyedül a lakásba. Mindenesetre valóban aligha lenne népszerű a szomszédok körében.

zsbana írta...

Közeledik május elseje. Ugye már kitaláltál valamit áprilisra?

egmont írta...

Igen, csak dög lusta vagyok blogolni :)

mimke írta...

A nép képeket és blogot követel :)